COSMOS COMMERCE Novosti

Savršen pratitelj za sve puteve. Od živahnog gradskog malog automobila do prostranog poslovnog modela i inovativnog električnog vozila, asortiman marke ŠKODA pokriva sve. Pronađite odmah svoj savršeni ŠKODA model.

  1. Novosti
  2. Upravljanje otpadnim uljima
04.09.2022
Sigurnost

Upravljanje otpadnim uljima

otpad

Otpadna mineralna ulja predstavljaju trajne organske zagađivače tj. POPs jedinjenja (Persistent Organic Pollutans) i klasifikovani su Štokholmskom konvekcijom u početnih 12 najopasnijih organskih jedinjenja (Dirty Dozen) čija je upotreba zabranjena. Otpadna mineralna ulja imaju sve karakteristike opasnog otpada u koji se ubrajaju ne samo zbog svoje toksičnosti, već i kancerogenosti, teratogenosti i mutagenosti, izazivanja problema sa imunitetom, oboljenja centralnog i perifernog nervnog sistema (indirektnim unosom preko hrane) odnosno biohazardnih karakteristika. Zbog takvog negativnog uticaja na zdravlje ljudi i biosistema predstavljaju naglašeni rizik zagađenja životne sredine, vode, vazduha i zemljišta. Neadekvatno i rizično postupanje i upravljanje ovim otpadom predstavlja jedan od najvećih problema u oblasti zaštite životne sredine.


Zakon kategorično zabranjuje ispuštanje ili prosipanje otpadnih ulja na zemljište, u površinske i podzemne vode i kanalizaciju upravo zbog njegovog štetnog i dugoročnog uticaja na životnu sredinu i zdravlje ljudi. Zakonom se zabranjuje mješanje i skladištenje korištenih ulja sa drugom vrstom otpada i kontoliše ispuštanje ostataka od prerade otpadnih ulja.


COSMOS COMMERCE D.O.O.Tuzla PREUZIMA VAŠE OTPADNO ULJE I ONEČIŠĆENU AMBALAŽU

Mi ćemo preuzeti Vaše otpadno ulje te preduzeti sve neophodne mjere i zbrinuti Vaše otpadno ulje na bezbjedan i optimalan način uključujući i onečišćenu ambalažu.


Sa nama i našim partnerima ste sigurni da ste svoje otpadno ulje i onečišćenu ambalažu zbrinuli najboljom dostupnom tehnikom, u skladu s najboljom ekološkom praksom, propisima i standardima, u skladu sa Zakonom o upravljanju otpadom Federacije BiH (Službene novine Federacije BiH broj 33/03,72/09 i 92/17) i Pravilnikom o upravljanju otpadnim uljima (Službene novine Federacije BiH broj 94/21).

Prijava Na newsletter

Sa našim newsletterom redovito ćete primati informacije o nama ka i izbor ekskluzivne ponude vozila!

Uneseni podaci nisu važeći. Molimo pokušajte ponovo.

Molimo odaberite oslovljavanje

Nažalost, došlo je do problema sa registracijom biltena. Pokušajte ponovo kasnije.

checkbox_default

Zahvaljujemo!

Upravo ste se registrovali za naš bilten.

Odmah ćete dobiti e-mail sa linkom za potvrdu. Potvrdite ovaj link da biste završili registraciju